Fråga: Jag är permitterad på 20%. Hur påverkar det semestern och hur skall jag hantera det i tidsschemat?
Svar: Jag har nu kollat med Vision och de har meddelat mig att de inte kunde se att semestern påverkas av permittering. Du kan inte ha semesteruttag dagar som du är permitterad. Stäm av detta med din arbetsgivare. För att hålla reda på dagar som du är permitterad så planerar du din arbetstid som vanligt i Plan-kolumnen. De dagar som du är permitterad förslår jag att du använder någon av kolumnerna Vab eller F-ledig, använd den som det är minst sannolikt att du kommer att behöva, hoppas att en av dem är en sådan kolumn. I den kolumnen skriver du in samma arbetstid som du planerat för de dagar som du är permitterad. Då kommer den ledigheten inte att påverka semesteruttaget och din sysselsättningsgrad skall heller inte ändras utan vara densamma som före permitteringen.
Fråga: Jag har arbetat många fler dagar än vad jag skall arbeta men antal timmar för året stämmer. Hur skall jag hantera det när det gäller uttag av semester?
Svar: För att uttag av semester, VAB, sjukdagar, etc skall kunna göras måste du planera din arbetstid, helst för hela året. Vid planeringen skall du se till att årsarbetstiden i timmar och dagar stämmer så bra som möjligt. När du tar ut semester, rapporterar sjukskrivning eller VABBAR, skall du rapportera de dagar som du har planerat arbeta under den tiden som frånvaron gäller. (2019-12-05)
Fråga: Vi har Mac-datorer och problem med att öppna tidsschemana för 2020 i Google Drive. För 2019 hade vi inte de problemet. När vi tar ner schemat från länken blir det en Excelfil. Den drar vi in i google drive dit vi vill flytta filen. Första gången man öppnar tidsschemat är det en excelfil som man får frågan om att öppna med annat program. Där väljer vi Google kalkylark. När det är gjort ska filen automatiskt sparas som en Google kalkylfil. Men så blir det inte. Är det något som är glömt att skruvas till för Mac-miljö tro?
Svar: Efter samtal med IT-person och lite tester verkar det vara google drive som (i alla fall i macmiljö) ändrat hanteringen av excelfiler. Man behöver spara om filen för att den ska bli ett google kalkylark, vilket man inte behövt göra tidigare. (2019-12-04)
Fråga: Jag tillhör kollektivavtalet för Trossamfund ekumeniska. Enligt mitt kollektivavtal är en arbetsvecka 38,25 timmar. Går detta att reglera i Visions tidsschema? På uppstartsfliken står det 8 timmar per dag. Och utifrån hur många timmar jag ska jobba på månad är det väl uträknat utifrån 40 timmars vecka?
Svar: Det har varit många frågor omkring veckoarbetstiden, 38,25 timmar eller 40 timmar. Visions tidschema använder 40 timmar per vecka och att man planerar 50 veckor under året. I avtalet kan man läsa att man skall arbeta 38,25 timmar alla veckor under året – 52,2 veckor. Båda uppläggen ger resultaten ca 2 000 tim/år, som avtalet är. Vid 38,25 tim/vecka behöver du även arbeta många ”röda” helger.
Genom att använda Vision Ekumeniskas tidsschema så arbetar du lite mer varje full arbetsdag och arbetar in drygt 10 arbetsdagar under året, vilka du då kan planera in vid påsk, midsommar, jul, nyår etc. Givetvis under förutsättning att dina arbetsuppgifter tillåter det. Du får helt enkelt drygt 10 extra ”semesterdagar”.
Fråga: Jag tänkte mig att börja använda ert tidsschema. Men en fråga uppstod direkt: Hur gör man om man jobbar deltid? Jag har 75% tjänst och arbetet är upplagd på 5 dagar/6 h. Men jag hittar inget sätt att ändra detta.
Svar: På fliken uppstart, längst upp till höger har du avdelning B. På rad A har du en kolumn för ssg (sysselsättningsgrad) byt ut 100 mot 75. Eftersom du arbetar fem dagar/vecka så behöver du inte göra något mer.
Fråga: Tänkte använda mig av visions arbetstidsschema och undrar nu hur jag gör eftersom jag under vecka 1 tog ut inarbetad tid från föregående år. Har även fler dagar kvar som jag tänkte ta vecka 7. Hur markerar jag det i schemat?
Svar: Har man förtroendearbetstid nollställs alltid tidssaldot vid årsskifte. Man tar inte med sig vare sig ”övertid” eller tidsunderskott till nästa år. Det är därför viktigt att planera hela årets arbetstider i samband med att man börjar använda schemat, då kan man undvika "tidskris" i slutet av året.
Fråga: Hur hanterar jag arbetstiden i samband med lägerverksamhet?
Svar: I avtalet finns en rekommendation hur man skall hantera arbetstid i samband med läger. Du kan läsa om den rekommendationen på sidorna 67-68 i avtalet eller om du klickar här (öppnas på ny flik).
Fotografiet är från Särna Camping augusti 2020.